Николина Ангелкова
на снимката: министърът на туризма Николина Ангелкова

Фалитът на туроператора „Томас Кук“ засегна и „Астрал Холидейс“, която обяви несъстоятелност тази сутрин. Ефектът на доминото повлече и нас, заяви изпълнителният директор на един от най-големите туроператори у нас Христо Гълбачев.

Гълбачев, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова и изпълнителният директор на застрахователна компания „Уника“, Николай Генчев, успокоиха клиентите на туроператора, че „Астрал Холидейс Интернешънъл“ АД има валидна застраховка с лимит на полицата от 700 хил. лева за срок до 14.11.2019 година.

„Няма турист в България или в чужбина, който ще остане на улицата. Ние сме платили на всички полети, хотели и трансфери“, увери Христо Гълбачев. Всички разходи ще бъдат поети от застраховката.

„Не са поставени под риск клиентите на „Астрал“, които са си закупили туристически пакети или други услуги от агенцията – заяви министърът на туризма Николина Ангелкова – Всички законови изисквания на туризма са спазени. Размерът на застраховката е 700 00 лева и ще покрие всички претенции. Застрахователят пое ангажимент спешно, особено за клиенти, на които им предстоят пътувания до края на седмицата, да им заплатят претенциите и да преценят дали да осъществят пътуването си или не. Максимално ще съдействаме на всички, така че да няма ощетени клиенти във връзка с обявяването на тази несъстоятелност.“

Министърът съобщи още, че след пресконференцията пътуват за Германия, а утре са им срещите с техния министър на туризма.

„За мен фалитът е българският „Томас Кук“ като история и мащаби – заяви от своя страна изпълнителният директор на застрахователна компания „Уника” Николай Генчев – 15-те дни, които са споменати са максималният срок, гледаме максимално бързо да удовлетворим пострадалите клиенти. На хората, възнамеряващи да пътуват, ще се постараем бързо да им възстановим парите. Два пъти беше споменато, че „Астрал” има покритие от 700 000 лева, мога само да похваля туроператора. Могат да са спокойни и те, и ние, и всички клиенти, че ще получат финансово овъзмездяване на претърпените щети. Всеки клиент може чрез сайта или чрез телефонния номер на „Уника” да предяви претенциите си“.

„Астрал“ е обслужил всичките си задължения. На хората, които трябва да пътуват утре, почивкитеса гарантирани. За клиентите, които имат планирани пътувания за четвъртък, петък и събота ще трябва да се обадят на застрахователното дружество „Уника“ да уточнят дали искат да пътуват или да им се върне цялата сума. Става дума за по-малко от 200 души. Към момента на почивка в чужбина са 51 човека.

В компанията работят 100 души, които ще бъдат съкратени.

Министерството на туризма нямат информация дали се очакват фалити и на други туроператори, съобщи ресорният министър Николина Ангелкова. Дали ще има фалити ще стане ясно едва, когато изпълнителният директор официално обяви несъстоятелност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!