Сръбското правителство гласува нови мерки във връзка с борбата срещу разпространението на коронавируса, съобщи държавната телевизия РТС. Затварят се фризьорските и козметични салони, фитнес залите. Букмейкърските пунктове, казината и игралните зали ще могат да приемат залагания само онлайн.

През последните 24 часа в Сърбия са регистрирани нови 160 лица, които са заразени с коронавирус, съобщи ръководителят на правителствения кризисен щаб Дария Кисич. Тя съобщи още, че петима души са починали през последното денонощие от коронавирус. Общият броя на заразените в страната вече надхвърля 1000 и достигна 1060 души, а броят на починалите е 28 души.

Всички починали през последните 24 часа са мъже и са на средна възраст от 61.2 години. В момента в болниците има 648 пациенти. 72-ма от тях са в тежко състояние, поясни Кисич.

„Утре ще има заседание на Кризисния щаб. На него ще бъдат предложени мерки за спиране на разпространението на заразата. От снощи изпращаме SMS-и на гражданите. Обясняваме сериозността на положението и приближаването на италианския сценарий, с ясен призив хората ди си останат вкъщи, но без да сеем паника“, подчерта ръководителят на щаба.

Според нея „при такова движение на гражданите по улиците, в Сърбия няма да има град, който да не бъде ударен от епидемията“.

Държавната телевизия РТС съобщи, че заразени с коронавирус има в 35 града на Сърбия.

Поради специфичната ситуация, за определени професии е решено самоизолацията вкъщи да е с продължителност 14 вместо 28 дни. Това се отнася за медицински специалисти, надзиратели в затворите и за служители на Министерството на вътрешните работи и на армията.

Подчертава се, че това решение не е в ущърб на здравето на хората, упражняващи тези професии, но превантивното удължаване на самоизолацията в дома няма да се отнася за тях. Те ще изпълняват задачите си с пълна защитна екипировка и тяхното здравословно състояние ще бъде редовно наблюдавано, уверява правителството.

Знамената пред всички обществени институции от днес ще бъдат спуснати на половин мачта. Подчертава се, че правителство ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията с коронавируса и ще предприема съответните мерки след консултации с експертите.

Правителството призовава всички граждани да се придържат към мерките без изключение, така че „всички ние да излезем победители от тази битка възможно най-скоро“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!