Ана Бърнабич
на снимката: премиерът на Сърбия Ана Бърнабич

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че се надява да не се наложи Белград да прибегне до военни действия в отговор на хода на Косово за създаване на собствена армия. Очаква се бившата сръбска провинция да гласува следващата седмица дали да създаде собствена войска.

От края на войната от 1998 до 1999 г., която ефективно я отцепи от Белград, Косово разчита на ръководените от НАТО сили, за да гарантира сигурността си. Плановете за създаване на собствена военна сила възмутиха Сърбия, която все още отказва да признае резолюцията за независимост на Косово от 2008 г.

„Надявам се никога да не се налага да използваме нашата армия, но в момента тя е една от възможностите на масата, тъй като не можем да наблюдаваме ново етническо прочистване“ на сърбите, заяви пред репортери Ана Бърнабич.

Ден по-рано сръбският президент Александър Вучич обвини Прищина, че се опитва да „накара сръбския народ да избяга от Косово“, като ги притисне чрез армия. Около 120 000 етнически сърби останаха в Косово след ожесточената война между етническите албански партизани и сръбските сили.

Повечето косовски сърби остават верни на Белград и са против създаването на армията. Те също така протестират срещу 100%-те мита на Прищина върху сръбски и босненски стоки миналия месец.

Прищина твърди, че отмъщава за усилията на Белград да подкопае Косово на световната сцена, като го изключи от глобални организации. Според говорителя на митническите власти в Косово Адриатик Ставилечи тарифите значително са намалили граничната търговия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!