НАТО, външни министри

Външните министри на държавите-членки на НАТО обсъдиха на двудневна среща в Главната квартира на Алианса в Брюксел редица актуални въпроси от международния политически дневен ред. Сред тях бяха евроатлантическата перспектива пред страните от Западните Балкани, сътрудничеството с Грузия и Украйна, напрежението в и около Азовско море, нарушаването от Русия на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег на действие, ситуацията в Близкия изток и Северна Африка и мисията на НАТО в Афганистан.

Българската делегация на срещата бе водена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Първите дипломати на страните от НАТО дискутираха следващите стъпки пред евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани, като в разговорите участва и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини.

„Сътрудничеството между НАТО и ЕС е много важно за Западните Балкани. Регионът е пълен с млади и талантливи хора, които имат ясна проевропейска ориентация – коментира вицепремиерът Захариева – Последователните председателства на Съвета на ЕС: България, Австрия, Румъния и Хърватия, които обявиха региона за приоритет, създават положителна тенденция, но все още има много предизвикателства.“

 Като първи важен импулс за нормализиране на отношенията Захариева посочи Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, като само 6 месеца след влизането му в сила търговският стокообмен между двете страни нараства осезаемо. На срещата външните министри подкрепиха скорошното присъединяване на Република Македония към НАТО.

Българският външен министър изрази също ясна подкрепа за изпълнението на Годишната национална програма на Босна и Херцеговина, както и загриженост от ескалацията на напрежението между Белград и Прищина.

Министрите се срещнаха още със своите колеги от Грузия и Украйна и заедно обсъдиха обстановката в Черно море, Азовско море и Керченския пролив, напредъка в реформите и сътрудничеството с двете страни. Грузия и Украйна са ключови партньори за Алианса. Беше отбелязан значителният напредък на Грузия в демократичните реформи, като България изрази силна подкрепа за последващи стъпки на страната в процеса на евроатлантическата интеграция.

България продължава да бъде водеща държава по Доверителния фонд на Алианса за медицинска рехабилитация на украински военнослужещи. Министрите на външните работи от Алианса приеха съвместно заявление относно нарушението на Договора за премахване на ракетите с малък и среден обсег на действие, което създава значителен риск за евроатлантическата сигурност. По думите на министър Захариева договорът вече десетилетия опазва мира и трябва да се спазва и от двете страни. Тя подчерта, че никой  в НАТО не желае надпревара във въоръжаването и всички призовават Москва да се върне и на практика в договора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук