тенис, Австралия

Откритото първенство на Австралия в Мелбърн е на път да последва примера на „Уимбълдън“ и да въведе тайбрек в решителния пети сет. Промяната може да влезе в сила навреме за предстоящия турнир от Големия шлем през януари. „Аустрелиън Оупън“ обаче ще въведе тайбрек не при резултат 12-12, както бе решено на „Уимбълдън“, а при 6-6 гейма в заключителния сет. „Супертайбрекът“ ще продължи до спечелени 10 точки от даден състезател, като задължително трябва да има две разлика между двамата тенисисти.

Ако „Tennis Australia“ въведат този формат, първият турнир от Големия шлем за сезона ще се присъедини към останалите надпревари с тайбрек в петия сет. Според информациите, играчите са консултирани за мнение относно промяната и евентуалното й включване от януари 2019. Ако това не се случи навреме за започващата след месец надпревара, то тайбрек сетовете могат да бъдат въведени при квалификационни или юношески мачове.

„Tennis Australia“ се опитват да съкратят максимално дългите и изтощителни тенис срещи, като решението за тайбрек би спомогнало за по-добрия график, тъй като последните двубои от програмата понякога започват малко преди полунощ местно време. „Аустрелиън Оупън“ ще се проведе между 14 и 27 януари в Мелбърн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!