Геополитическата буря в Азовско море спря движението на товарите в Керченския пролив и причини хиляди долари загуби за украинските спедитори. Тъй като Русия и Украйна се сблъскаха в протока, Киев въведе военно положение в 10 региона, включително Азовското крайбрежие и заговори за рисковете за бизнеса в региона.

Украински политици обвиниха Москва, че се опитва да задуши украинските пристанища на Азовско море и че се готви да нахлуе в Украйна, след анексирането на Крим и последвалото отцепване на територии от рускоезичната Източна Украйна.

Москва казва, че идеята е фантасмагория, измислена от прозападните лидери на Украйна преди изборите следващата година и обяви, че има право да патрулира в пролива. Докато светът осмисля последиците от най-експлозивният сблъсък през последните години в противопоставянето между Русия и Украйна, пристанищния екип в Бердянск на спедиторската компания Ascet Shipping беше един от най-засегнатите.

Тя товари почти един милион тона годишно украинско зърно на кораба Island Bay, който остана на котва извън пролива. Поради размера на товарния кораб –  всеки ден чакане струва между 2 000 и 2 500 долара, каза главният изпълнителен директор на Ascet, Денис Русин.

Това кара много компании през последните месеци да избягват Бердянск.“Клиентите не желаят да подписват договори за доставка през януари, да не говорим за февруари или пролет“, каза Русин, чиито контрагенти включват американската Cargill, една от най-големите компании за сухоземни и морски превози в света.

Във вторник (4 декември) министерството на земеделието в Украйна каза, че някои доставки на зърно от Азовско море са възобновени. Пет от 14-те кораба, които се отправиха към украинското пристанище Мариупол, обаче, не са преминали протока в сряда (5 декември), показват данни на Rafinitiv. А един от корабите се е върнал в Истанбул.

За сравнение, корабите, които са се отправили към някое от пристанищата на руския град Ростов на Дон, са преминалиКерченския проток същия ден.

Само една от шестте лодки, отправили се към Бердянск, премина през сряда (5 декември).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!