Убиецът Джок Полфрийман се е променил в положителна посока по време на изтърпяването на наказанието си в затвора. Това пише в мотивите на Софийския апелативен съд, в състав Калин Калпакчиев, Виолета Магдалинчева и Весислава Иванова, за предсрочното освобождаване на австралиеца.

„Съдът счита, че при тези данни за прояви на осъдения по време на изпълнение на наказанието, които сочат изцяло за положителна промяна у него, може да се приеме убедително, че изпълнението на целите на наказанието е дефинитивно и необратимо постигнато. Преди процесното осъждане осъденият не е имал криминални прояви”, се казва в мотивите на съда.

Остатъкът от наказанието, който възлиза на 6 години 6 месеца и 25 дни, както посочиха и представителят на прокуратурата, и представителят на началника на затвора не е малък, но той единствен не може да служи за отказ от постановяване на условно предсрочно освобождаване, се казва още в мотивите.

Темата беше засегната и парламента днес.

Министър-председателят Бойко Борисов каза в кулоарите на парламента:

„Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд, каквото е това за предсрочното освобождение на Джок Полфрийман. Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа”.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов също беше лаконичен:

„Като гражданин смятам, че председателят на този състав Калин Калпакчиев най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче и да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасянето на това съдебно решение.”

И добави:

„Нормалната практика в тези казуси е, когато остават една, две или максимум три години до изтичане на присъдата, да се взимат такива подобни решения. Много е интересно дали Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният съдия Калпакчиев, как ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни – хората са възмутени. Близките на убитото момче чакат отговор за това какви са били мотивите при положение, че самият Джок Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран”, каза още Ципов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи решението като „подигравка, позор, грозно решение на българския съд”.

„Като юрист би трябвало да кажа, че решенията на съда не се коментират. Но като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора, с чувството за справедливост и за възмездие на престъпници, убийци, изнасилвачи, в случая става въпрос за убийство. Това още по-остро поставя въпроса за бързо и незабавно приемане на нашето предложение да не се прилага съкратено производство, споразумение и намаляване на присъдата”, каза тя.

Австралиецът Джок Полфрийма има осигурена работа както в Австралия, така и в България.

Пред съдиите Полфрийман казал, че иска да продължи дейността си като част от Българското затворническо дружество и да инициира реформи в институциите и най-вече в системата на затворите.

Джок Полфрийман беше осъден на 20 г. затвор за убийството на студента Андрей Монов през декември 2007 г., когато при сбиване в центъра на София намушка и неговия приятел Антоан Захариев.

Австралиецът е изтърпял повече от половината от наказанието си, като за излежани му се признават 11 г., 8 месеца и 21 дни, отбелязват в решението си тримата съдии от състава, взел окончателното решение за освобождаването му от затвора.

Джок Полфрийман е служил в специалните части и е изключително добре тренирана „машина за убийства”, коментират медии.

По време на престоя си в български затвор той създаде неправителствена организация за реформиране на българската затворническа система.

За своята гражданска активност той беше номиниран за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет на Красимир Кънев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!