Бойко Борисов
на снимката: Бойко Борисов - премиер на България.

България сама не може да направи много за сваляне на европейските санкции срещу Русия, въпреки че се е опитала да посредничи, обясни в парламента премиера Борисов в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев за отношенията между България и Русия.

„Въпросът за санкциите срещу Русия не е по силите на България и ако някой си мисли, че може да го придвижи и да паднат санкциите, много се лъже. Един ден вие може да успеете, но сега да кажа, че ще направим така, че да паднат санкциите срещу Русия – това би било наивно и не бих го казал“.

Премиерът добави, че има редица държави, които говорят за падане на санкциите, но също гласуват „за“.

„Има малко лицемерие сиреч“ – обобщи ситуацията премиерът.

По думите на Борисов обаче отношенията между България и Русия остават прагматични и „възможно най-добри“. Той подчерта това в контраст с отношенията на други страни с Москва.

„Виждате, че в момента големите държави в света се бомбардират със санкции една срещу друга. Щатите – Китай, Китай – Щатите, Щатите – Русия, Европа – Русия и подобни. Това във всички случаи влияе страшно много на търговията и отношенията. Дори този поток /Турски поток – бел. ред./ нямаше да стане, ако не го бяхме избродирали. Или както руският посланик каза – гросмайсторски ход.“

Голяма трудност пред проекта е бил фактът, че основният производител на тръби в Русия е „в най-черния списък“, според премиера.

Борисов каза още, че практически между София и Москва понастоящем няма никакви съществени проблеми, освен този с лицензите на оръжейните заводи.

„Един ден трябва да седнем и да кажем какъв компромис можем да постигнем с руската федерация по таза тема“ – добави той.

Русия от години твърди, че българските оръжейни заводи произвеждат незаконно съветско оръжие, като автоматите „Калашников“. Думите на премиера са известно отстъпление от официалната българска позиция досега през годините, според която проблем с лицензите за съветско оръжие на съществува.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!