В Европейската комисия е образувала дело за злоупотреба с господстващо положение срещу БЕХ и две от включените в състава му държавни дружества, по сигнал на  на Сашо Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз“.

Става дума за „Булгаргаз“- общественият газов доставчик, който купува от руската „Газпром“ необходимите количества газ за потреблението на страната  и за „Булгартрансгаз“ – държавният газов оператор. В сигнала се казва, че на „Овергаз“ е отказан достъп до капацитет на входно-изходни точки и газохранилището в Чирен.

Делото трябва да приключи началото на 2017 г. с осъдителна присъда и налагане на финансова санкция в размер около 200 млн. евро, предава БГ НЕС.

Всъщност, случващото се, включително – монополните обвинения, поразително напомня на „газовата война“ между държавата и близки до „Мултигруп“ дружества, която се води горе-долу, с прекъсвания от края на 1997-ма, когато групировката на вече покойния Илия Павлов и “Овергаз” отказаха да продадат акциите си в “Топенерджи” на „Булгаргаз“.  Все пак, да не забравяме, че част от действащите лица са същите, иде реч на Сашо Дончев, който беше съдружник на Павлов.

През 2014-та „Газпром“ обяви намерението си да продаде дела си в „Овергаз“, а основната версия беше, че Сашо Дончев има най-голям интерес да го купи. През 2015-та, малко преди финала на сделката, „Газпром“ спря доставките за „Овергаз“. Сделката сега е почти към края си, но няма обявена дата за приключването й.

Според анализатора Илиян Василев, вероятно Сашо Дончев, се опитал да се еманципира от своите руски партньори, които просто са го предали. И сега вероятно търси,и със сигурност ще намери – западни партньори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!