Хуауей

Администрацията на САЩ даде 90 дни отсрочка на китайския технологичен гигант „Хуауей“, преди да влезе в сила забраната за търговия с американски компании, пише „Евронюз“. Позволението за търговска дейност, наречено „временен общ лиценз“ изтичаше днес, но министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос каза по един от телевизионните канали, че компаниите в Америка имат нужда от допълнително време, за да сменят оборудването си с такова на други фирми.

„Някои от компаниите в провинцията все още са зависими от „Хуауей“ и им даваме още малко време да се откачат от техните системи. Това не означава, че сме осигурили на „Хуауей“ лиценз или нещо подобно“, каза Рос пред канал „Фокс“.

Въпреки това, отсрочката ще позволи на „Хуауей“ да продължи да купува стоки и услуги от американски компании и да обслужва своите клиенти.

Доклад на „Ройтерс“ сочи, че от 70 милиарда долара, които от „Хуауей“ са похарчили за компоненти през 2018 г., 11 милиарда са били за американски фирми като „Куалком“ и „Интел“.

Директорът на производителя на хард дискове Уестърн Диджитал каза наскоро, че ако забраната за търговия с американски фирми влезе в сила, „Хуауей“ ще започнат да купуват подобни продукти от други компании, които не са засегнати.

„Хуауей“ разчита за мобилните телефони, които продава, на операционната система на „Гугъл“ – „Андроид“. Напоследък компанията прави усилия да наложи своя операционна система, наречена „Хармони“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!