Италианският кабинет подава оставка
Джузепе Конте, министър-председател на Италия

Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви, че работата на неговото правителство приключва и той ще подаде оставка. Той заяви това в горната камара на италианския парламент – Сената.

„Скъпи приятели от „Движението 5 звезди“ /една от двете управляващи партии – бел. ред./ с това приключва работата на нашето правителство“, каза Конте, цитиран от „Раи Нюз 24“.

Той също така съобщи, че след приключването на заседанието на Сената, на което се обсъжда политическата ситуация и правителствената криза, предизвикана от разпадането на управляващата коалиция, ще връчи на президента Серджо Матарела официалната молба за оставката.

Конте изрази дълбоко съжаление, че кабинетът трябва да спре да работи. Според него правителството е работило много плодотворно и за благото на Италия. Той също така посочи, че кризата заплашва страната със сериозни рискове и я поставя в уязвимо положение.

Конте обвини в безотговорност своя заместник – министъра на вътрешните работи и лидер на една от двете управляващи партии „Лига“ – Матео Салвини, наричайки го „опортюнист“.

„Заявявам, че министърът на вътрешните работи е нарушил своите ангажименти, преследвайки личните си интереси и интересите на своята партия, проявявайки политическа безотговорност“, каза Конте.

Той посочи, че след успеха на евроизборите през май, на които „Лига“ получи 34%, Салвини е „търсил повод за криза“.

Анализаторите са на мнение, че това вероятно е вярно, защото именно такива индикации се наблюдават, откакато „Лига“ разшири електорилната си подкрепа и това засили политическите амбиции на нейния лидер, който вероятно се надява да повтори добрите си резултати и на едни нови парламентарни избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!