Електропреносната система на Украйна пострада при руските въздушни удари
Електропреносната система на Украйна пострада при руските въздушни удари

125 милиона долара ще предоставят САЩ на Украйна за възстановяване на електропреносната й система, която пострада при руските въздушни удари. Това съобщи днес Асошиейтед прес, като цитира Саманта Пауър, ръководител на американската агенция, отговаряща за помощта за международно развитие.

Американската агенция за международно развитие (USAID) възнамерява да използва средствата за закупуване на резервни генератори, които да позволят на системите за водо- и топлоснадбяване на столицата Киев да продължат да работят. С парите ще може да бъдат закупени и газови турбини, трансформатори и други жизненоважни за електрическата мрежа компоненти.

Пауър, която участва в Световния икономически форум в Давос, съобщи новината за предоставянето на помощта днес. Агенцията за международно развитие уточни, че парите идват от средствата, одобрени от Конгреса на САЩ в подкрепа на Украйна.

От октомври руските войски ожесточиха ударите си по украинската електропреносна мрежа и друга критична инфраструктура, поради което украинците многократно оставаха на тъмно и студено през настоящия зимен сезон, припомня БТА. Аварийните екипи на дружествата за битови услуги работят усилено по отстраняване на щетите от почти ежеседмичните обстрели, за да не спира електро- и топлоподаването.

Предишна енергийна помощ, предоставена на Украйна от Американската агенция за международно развитие, включваше 1415 генератора за осигуряване на топло-и електроснабдяването на училища, болници и други сгради. Агенцията вложи и 55 млн. долара в поддръжката на украинската топлоснабдителна мрежа.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук