алкохол, вино

Новите препоръки на канадските здравни власти към поданиците на страната са, че е най-добре е човек въобще да не пие алкохол, а ако това е непосилно, напитките не трябва да бъдат повече от две седмично, съобщи Би Би Си.

През 2011 г. препоръките са били за 10 напитки седмично за жените и 15 за мъжете като нискорискови.

„Основното послание в новите препоръки е, че няма безопасно количество алкохол“, коментира Ерин Хобин, старши научен сътрудник в Здравната служба на провинция Онтарио и участник в работната група, изготвила препоръките. „А ако пиете, колкото по-малко, толкова по-добре“, добавя той.

Изготвеният подробен доклад от Канадския център по използване на пристрастяващи вещества посочва различни рискове за здравето, свързани със смятаната преди ниска консумация на алкохол. Според него повече от две стандартни напитки – всяка по 350 мл 5-процентна бира или 150 мл 12-процентно вино, увеличава опасността от нежелани последици, сред които рак на млечната жлеза или дебелото черво.

Това може да е много стряскащо за около 80-те процента канадци, които са любители на алкохола.

„Новите препоръки са може би малко шокиращи, но при 3 алкохолни напитки седмично рискът от рак на главата и шията се увеличава с 15 процента, а с всяка следваща чаша – още повече“, признава д-р Хобин.

Канадските експерти обясняват, че драстичното намаляване на алкохола в препоръките – от почти две напитки дневно до две седмично, е резултат от по-добри изследвания.

Канадските препоръки вече се различават от тези в други западни държави. Според австралийските, които са публикувани през 2020 г., максимумът е 10 напитки седмично. Френските са същите. В САЩ препоръчват не повече от две алкохолни напитки дневно за мъжете и една за жените. Във Великобритания препоръките са да не се надхвърлят 14 алкохолни единици седмично – около шест чаши бира, предава БТА.

Канада обаче не е единствената държава с подобно отношение към алкохола. В Нидерландия препоръката е хората въобще да се въздържат от алкохол или да си позволяват най-много една напитка седмично.

Все още не е ясно дали канадците, които обичат бирата почти колкото хокея, ще бъдат убедени да пият по-малко алкохол.

Още международни новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук