Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп има намерение да закрие дипломатическото представителство на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон и да заплаши със санкции Международния наказателен съд (МНС) заради разследванията му на действията на Израел, съобщава електронната версия на вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Журналисти от изданието са се запознали с чернова на изявление на помощника на Тръмп по въпросите за национална сигурност Джон Болтън. В нея са твърди, че САЩ „винаги ще подкрепят“ своя „приятел и съюзник Израел“.

„Администрацията на Тръмп не може да остави отворено представителството на ООП във време, в което палестинците отказват да започнат честни и значими преговори с Израел“, се казва още в текста.

От „Уолстрийт джърнъл“ твърдят, че Болтън ще отправи остро предупреждение към МНС, че САЩ са готови да въведат санкции срещу организацията ако не престанат разследванията срещу САЩ и Израел.

„В случай, че съдът води разследвания срещу нас, Израел или други наши съюзници, ние няма да седим безучастно“, се казва още в черновата на документа.

САЩ са в състояние да забранят на съдиите и прокурорите от МНС достъп до САЩ.

„Ще наложим санкции на техните финансови средства, ще ги привлечем под отговорност в нашата съдебна система. Ще сторим същото и спрямо всяка компания или държава, която съдейства за разследванията на МНС“, се подчертава в проектозаявлението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!