Шведската социалдемократическа работническа партия на премиера Стефан Льовен и съюзените с нея формации получават близо 41% подкрепа . Това сочат първоначалните резултати от провелите се парламентарни избори в страната.

Управляващи и опозиция печелят еднакъв брой депутатски места – по 143. Това показват първите официални резултати след преброяване на гласовете в 4 800 от общо 6 004 избирателни района в Швеция.

Социалдемократите, които са в коалиция с Партията на зелените и Лявата партия, имат незначителна преднина пред опозиционния десноцентристки блок Алианс, който получава 40,1 процента от гласовете. А крайнодясната партия „Шведски демократи“ се превръща в трета политическа сила със 17,8 на сто от гласовете на избирателите.

Така спрямо тези резултати, никоя партия не получава мнозинство в шведския парламент, информира БНР.

По-рано мести медии съобщиха, че шведски гласоподаватели и журналисти са били тормозени край няколко избирателни секции от членове на неонацистко движение, включително кандидати в парламентарни избори.

Според вестник „Свенска дагбладет“ членове на Северното движение за съпротива са влезли в избирателни секции и се опитали да направят снимки на гласоподавателите, бюлетините и журналистите. Изданието съобщава за подобни тревожни инциденти в пунктове за гласуване в Буден, Лудвика и Кунгелв. Вестникът информира и за евентуални изборни нарушения, свързани с крайнодясната партия Алтернатива за Швеция.

Шведският таблоид „Експресен“ отделно помества интервю с представители на партия „Шведски демократи“, които твърдят, че са били заплашвани от двама млади мъже, които ги нарекли „проклети расисти“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!