Възможни са още оставки в правителството. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев преди днешния коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, на който ще бъде решено дали да бъдат приети оставките на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Те бяха поискани от премиера Бойко Борисов и подадени от тримата министри след трагичния инцидент край Своге, при който автобус излетя от пътя и загинаха 17 души.

„Оставките след критична ситуация не означават индивидуализирана вина на всеки от министрите, това е знак за поемане на политическа отговорност“, изтъкна Дончев в ефира на bTV.

На въпрос дали ще има нови рокади във властта, вицепремиерът отговори, че кабинетът е динамична среда и там няма гарантирано място.

„Този, който не се вписва, който няма усещането, че може да допринесе за отбора, е напълно нормално да бъде сменен“, смята Томислав Дончев.

Според него министър-председателят има право да избира екипа, с който работи.

„Кадровите промени в Министерския съвет се гласуват от Народното събрание, но Конституцията категорично е предвидила, че това става по предложение на министър-председателя. Каквито и усилия да има за търсене на консенсус, съгласуване и обсъждане, това е ексклузивен ангажимент на премиера, той избира с кого да работи. Той преценява кому да приеме оставката и какво предложение да входира в Народното събрание“, подчерта Дончев.

На въпрос дали ако премиерът е поискал оставката на даден министър, а депутатите не искат този министър да си тръгне, това означава бойкот на решението на премиера, Дончев отговори:

„Дълбоко не вярвам да се стигне до подобна ситуация“.

Той беше категоричен, че в ГЕРБ няма конфликти и интриги. „Не сме имали възможност да обсъждаме министерските оставки с Цветан Цветанов в детайли, но не виждам причина да имаме остри различия, отбеляза Дончев”.

Министърът на туризма Николина Ангелкова към момента запазва поста си, заяви още той.

Според него, когато става дума за държавното управление, е изключително подозрително да се взема решение, без да има спор. По думите му е нормално да има напрежение в кабинет, изграден на база коалиционен формат.

На въпрос дали се оглеждат за нови министри, той заяви, че имат дълги редици и достатъчно потенциални кандидати в резерв.

Вицепремиерът коментира и акциите на прокуратурата срещу фамилиите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков.

„От нас нито чадър, нито подкрепа, нито нещо друго са получавали. Да си богат, не е престъпление, престъпление е да не си плащаш данъците. Това е доказателство, че няма значение колко си богат, какви хора познаваш – няма нито един застрахован, когато не спазва закона“, категоричен беше Томислав Дончев.

Той коментира и въпроса, че хотелът на Ветко Арабаджиев е сред спечелилите обществена поръчка за настаняванията по време на европредседателството.

„Самият факт, че се случва подобна операция, означава, че ако не сега, преди месец или преди месец и половина са намерени достатъчно данни и, надявам се, доказателства, че има престъпна дейност. Това по всяка вероятност не е било известно към момента на провеждане на поръчката. Комисията по избор на изпълнител по обществена поръчка не е разследващ орган и не прави данъчна ревизия”, каза Томислав Дончев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!