Общоруските протести срещу вдигането на пенсионната възраст по инициатива на опозиционера Алексей Навални са тема на коментари в ред централни медии. Лидерът на протестиращите и мнозина регионални координатори предварително бяха арестувани или задържани, посочва „Комерсант“.

Акцията в Москва съвпадна с Деня на града и изборите за кмет. Сравнително мирният митинг на Пушкинския площад прерасна в протестна „разходка“ из центъра, съпроводена със силови арести на някои участници. Полицията в Санкт Петербург съобщи за 100 задържани, но проектът „ОВД-Инфо“ за мониторинг на политическите гонения информира за 354. По данни на правозащитниците към 20.00 ч. вчера в 33 града на Русия са били задържани общо към 840 души, разказва вестникът, цитиран от Би Би Си.

„Мащабните превантивни арести на опозиционни активисти и задържанията по митингите срещу пенсионната реформа дискредитират провъзгласения от властите лозунг за свободни и честни избори“, пише в редакционен коментар „Ведомости“.

Поради опасения митингите срещу вдигането на пенсионната възраст да не се отразят на резултатите от вчерашните местни избори в Русия властите отказаха да разрешат насрочени за вчера протести и шествия в 59 градове от 71, отбелязва изданието. Още предния ден – или преди да започнат акциите, полицията задържа няколко десетки опозиционни активисти, най-вече от щабовете на Алексей Навални.

Превантивните арести точно преди митинги не са нещо ново, но мащабът им през тези два дни е безпрецедентен, изтъква Григорий Охотин от „ОВД-Инфо“.

Броят на задържаните при протести вчера е по-малък, отколкото през март 2017 или през май 2018 г., когато надхвърляше 1500 души. Според политолога Александър Кинев обаче арестите на стотици души, настояли властите да спазват едно от ключовите социални права, дискредитира сегашните избори, показва, че тяхната „прозрачност“ и „конкурентност“ си остават само красиви думи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!