Даръл Уилямс
Даръл Уилямс на честванията в Полша, 15.08.2022 г. Снимка: Associated Press

Полски официални представители вчера отбелязаха празника на въоръжените сили на Полша заедно с командира на силите на САЩ в Европа и други американски военни в символичен жест, подчертаващ подкрепата на НАТО за страните на източния фланг на фона на руската война в Украйна, предаде „Асошиейтед прес“.

Генерал Даръл Уилямс, новият командир на силите на САЩ в Европа и Африка, беше във Варшава, за да участва в церемонията пред Паметника на незнайния войн. Недалеч от мемориала американски и британски военни демонстрираха военна техника. Националният празник отбелязва полската победа над Съветска Русия в ключова битка през 1920 г., за която се смята, че е спряла западния напредък на болшевишката армия.

„Минават години, но едно нещо си остава същото – когато Русия се опита да възстанови империята си, тя винаги е империя на злото. Тя винаги извършва военни престъпления“, заяви пред репортери полският министър на отбраната Мариуш Блашчак. Той добави, че няма значение дали Русия е под имперско управление, предвождана е от комунисти или днес от президента Владимир Путин.

Американски войски и преди са участвали в празника на 15 август, но това беше първото им участие, откакто президентът Джо Байдън обяви на среща на високо равнище на НАТО в края на юни, че Вашингтон ще установи своята първа постоянна база в Полша, отбелязва „Асошиейтед прес“, цитиран от БТА.

Новата база Косцюшко в Познан, Западна Полша, е полско-американска и там ще се помещава генералния щаб на Пети корпус на американската армия. Това е американската армейска база в Европа, разположена в най-източната точка на континента.

Военни от базата демонстрираха танк М1А1 „Ейбръмс“ и друга техника в рамките на събитията по честването, които включваха и парад на полски военни от различните видове войски по улица, окичена с червено-бели полски национални знамена.

Базата е наречена на генерал Тадеуш Косцюшко, герой от американската революция, подобрил укрепленията на американската военна академия „Уест пойнт“, който след това се завърнал в Полша, за да се сражава срещу руски имперски сили. Майор Кевин Андерсън, офицер по връзки с обществеността от армията на САЩ, каза, че войниците се затрудняват да произнасят името Косцюшко и вместо това наричат базата „Кемп Кей“, взимайки първата буква – К (кей) от фамилията на Косцюшко. Майорът каза още, че армията е подготвила видео, което да помогне на войниците да се научат как да произнасят името като жест на уважение към домакина Полша, която е оказала радушен прием на американците.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също поздрави Полша по случай празника със специален видеопоздрав, записан на полски, съобщи агенция Укринформ. „Скъпи приятели, съюзници, братя! Чест е за всеки лидер на държава да има възможността да се обърне точно така към полския народ. И аз се гордея, че това обръщение звучи най-обосновано именно от украинската държава“, каза Зеленски.

Той отбеляза, че украинският и полският народ са изминали дълъг път и в крайна сметка са постигнали най-голямото историческо съгласие по основния въпрос за украинците и поляците – въпроса за свободата. Зеленски благодари на Полша за нейната историческа подкрепа и си пожела бърза победа. „Слава на Полша! Слава на Украйна!“, завърши обръщението си украинският президент.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук