Реджеп Тайип Ердоган
На снимката: Реджеп Тайип Ердоган

В разгара на Украинската криза висши представители на САЩ и Русия демонстрираха открит интерес към сътрудничество с Турция.

Самият президент на Турция отправи призив за преодоляване на напрежението между Русия и Украйна и изрази намерение да подпомогне процес за помиряване. Той отправи покана към своя колега Владимир Путин за посещение в Турция, за да проведат дипломатически преговори и да намерят мирно разрешение на ситуацията и в момента чака отговор от Москва. Кремъл съобщи, че Владимир Путин „с благодарност приема поканата“ за среща Реджеп Тайип Ердоган.

„Надявам се Русия да не предприеме въоръжено нападение в Украйна“, каза Ердоган, като добави, че подобен ход няма да е „рационален“ за Москва.

Той за пореден път изтъкна, че Турция има желание за постигане на регионален мир и стабилност, но подчерта, че държи изключително много на териториалната цялост на Украйна.

Анадолската агенция предаде, че новият посланик на в Турция САЩ Джефри Лейн Флейк е говорил за Турция като за „незаменим съюзник“, който е тясно свързан с НАТО.  Флейк написа коментар на сайта на американското посолство в Анкара.

„В полза на националния ни интерес е САЩ и Турция да работят заедно, за да се борят срещу реалните заплахи за глобалния мир и сигурност. Нашите общи интереси се простират не само в сферите на политиката и сигурността. САЩ и Турция поддържат тясно икономическо партньорство, базирано на балансирана търговия, инвестиции, иновации, посочи посланикът, като добави, че в Турция развиват дейност 2000 американски компании. Нашите народи са свързани и чрез обмяната на опит в сферите на културата, науката и образованието“, посочва Джефри Лейн Флейк.

Ердоган: Турция е готова да приеме Путин и Зеленски, за да намали напрежението

Без да накланя везните в някоя от двете геополитически посоки, Реджеп Ердоган потвърди намеренията си да поеме лидерска роля за помиряване на Русия и Украйна.  В интервю Ердоган заяви, че Турция иска напрежението между двете държави да бъде преодоляно преди да се трансформира в нова криза.

„Няма начин Турция да приеме спокойно ставащото в Украйна“, каза той. „Искаме мир в нашия регион и сме готови да помогнем за деескалиране на напрежението по всякакъв начин“ допълни Ердоган, и подчерта ангажимента на Турция към териториалната цялост на Украйна. Президентът изрази надежда конфликтът да бъде решен по мирен начин, и регионът „да не види пълноценна война“.

Ердоган припомни, че е готов да посрещне Владимир Путин и Володимир Зелински, за да бъдат положени основите за възстановяване на мира.

„Надявам се, че Русия няма да започне пълномащабна инвазия“, допълни президентът на Турция и подчерта, че светът трябва да каже на Русия защо някои от исканията й са неприемливи.

Припомняме, че Анкара има добри отношения както с Киев, така и с Москва, но се противопоставя на политиките на Русия в Сирия и Либия, както и анексацията на Кримския полуостров. Турция изгради сътрудничество с Русия по енергийните и отбранителните въпроси, но продава и съвременни модели дронове на Украйна, което пък разгневи Москва.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук