ваксина коронавирус

Първата антигенна ваксина в ЕС „Нававакс“ се очаква през март. Тя ще е петата официално одобрена. Това коментира Богдан Кирилов, изпълнителен директор на ИАЛ пред БНР.

Кирилов уточни, че данните сочат 90 на сто ефикасност на ваксината на „Новавакс“ по отношение на симптоматично и тежко протичане, като първоначалните данни показват и ефикасност спрямо варианта „Омикрон“, но са необходими още клинични проучвания, защото ваксината не е прилагана в много държави.

Към момента в нито една държава – членка няма извършени доставки от нея. Министерството на здравеопазването провежда в момента разговори с Европейската комисия за осигуряване на количества и от тази ваксина за нашата страна. Ще има развитие в тази посока и ще имаме доставки и от нея. За количества все още не може да се говори.

„В България до момента са осигурени от четирите разрешени ваксини в ЕС срещу Covid-19 за близо 8,5 млн. лв, коментира Богдан Кирилов.

Най-много дози имаме от ваксината на Янсен, след това ваксината на „Пфайфзер/ Бионтех“, следват по количества ваксините на „Модерна“ и на „Астра Зенека“. 

Компанията, създател на „Новавакс“ трябва да предостави и тези данни на ЕМА в следващите седмици. Очаква се одобрение и за другата антигенна ваксина – на фирмите „Sanofi/Glaxo“, която е също антигенна.

България е заявила и 10 000 дози за инактивираната ваксина на „Валнева“, но все още няма окончателни данни от клиничните изпитвания, но към средата на годината би следвало да има окончателна оценка.

Директорът на ИАЛ съобщи, че двете нови лекарства срещу Covid – 19 – на фирмите „Пфайзер“ и „Мерк“, ще бъдат достъпни за нашата държава. Те ще се прилагат като таблетни форми в ранен етап на болестта, преди да стигне до усложнения. За хапчето на компанията на „Пфайзер“ за комбиниран продукт EMA препоръча издаване на разрешение за употреба под условие. За лекарството на „Мерк“ становището на ЕМА се очаква през февруари.

500 деца до 11 години са ваксинирани у нас, от 12 до 15 години – 11 000, а от 16- 17 години още 10 хиляди са имунизираните деца. По думите на Кирилов и за новите ваксини, в съответствие с препоръките, компаниите трябва да предоставят педиатричен план, след получаването на разрешене за употреба. Няма съобщени тежки странични реакции при ваксинираните деца у нас.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук