Османи

На фона на преговорите между България и Северна Македония външният министър на западната ни съседка призна, че властите в Скопие имат желанието да решат един от най-належащите проблеми, но не могат да го направят по обективни причини.

„Като воля – има я, като процес е комплицирано и това е част от разговорите“ – така министърът на външните работи на Република Северна Македония България отговори на въпрос за вписването на българите в конституцията на държавата като държавотворен народ в интервю за „Канал 5“.

По думите му позициите на двете страни са по-ясни, отколкото преди година или шест месеца.

„Не мога да кажа, че този втори цикъл ще бъде на 100 процента успешен, но ние влизаме честно и всеотдайно, за да намерим решение, защото европейската перспектива е важна за общия напредък“,

Според него процесът е динамизиран след междуправителствената сесия в София, която се проведе след три поредни избора в България, изборите в РСМ и новите правителства в двете страни.

Езикът на омразата – не ни е необходим

Според него има решение и по въпроса с говора на омразата.

„Не ни е необходим. Има наследени нагласи от времето на Югославия, които са били държавна позиция по отношение на съседите и които са наследени дали съзнателно, или по инерция. Не сме длъжни да носим това бреме от един съюз, от който сме излезли. Ние вече сме в съюз с България, с Албания или Гърция и не е нужно да носим този товар. Ние трябва да изградим наша позиция, на нашата независима държава, посочи Османи.

Той акцентира, че реабилитацията на българите, пострадали по време на комунизма – „не е нещо, което да ги напряга“. Според него е възможно да се улесни достъпът до архивите за гражданите.

Според външния министър на Република Северна Македония би било добре и историческата комисия да заседава в рамките на динамизирания календар на останалите работни групи. 

„По отношение на промените в учебниците историческата комисия дава препоръките и за някои исторически периоди те са приети и предоставени на двете правителства. Не искаме да ги публикуваме едностранно, а заедно с българското правителство. Ще настъпи момент, в който ще бъдат публикувани договорените текстове и това ще насърчи комисията и ще се отрази на цялостния климат между двете страни“, каза още Османи

Той акцентира, че двете правителства са се договорили да започне нова динамика на процеса с платформа за възстановяване на доверието чрез честа комуникация и сътрудничество.

„Ще се поучим от грешките и опита от първия цикъл, който започна добре, имаше резултати с Договора за добросъседство и беше голямо постижение в двустранните отношения. Надяваме се, че в този втори цикъл, който започваме сега, ще го увенчаем с успех в интерес на европейската перспектива на региона, разбира се, и на двустранното сътрудничество“, каза Османи.

Добави, че създадените работни групи ще помогнат, фокусът ще бъде бъдещето, което ще улесни решаването на предизвикателствата.

Определени са краткосрочни цикли и срещи ежеседмично – на 1 февруари ще има заседание на икономическата група, на 7 февруари – на групата по инфраструктура, на европейската интеграция на 14 и на 21 февруари на образователната работна група. Комисията по исторически и образователни въпроси ще заседава на всеки пет седмици, а след няколко месеца отново ще има съвместно заседание на двете правителства.

„В момент, когато има формулировка, която е взаимно приемлива и за двете страни, първо ще бъдат информирани народните представители, президентът и обществеността. Тезата е, че тайно се продават интереси, не е вярна, системата на договаряне не е настроена така. Гражданите трябва да са спокойни, опозицията внушава страх, че нещо се прави тайно.

Османи и добави, че всичко трябва да бъде в рамките на Договора за добросъседство от 2017 г.

Днес Османи ще информира членовете на парламентарната комисия по външни работи за хода на преговорите и цялостните отношения между Република Северна Македония и Република България. Заседанието ще бъде открито по негово желание, тъй като, каза той, „няма какво да се крие от гражданите“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук