пентагонът украйна
Изглед от Пентагона

Линията за комуникация, създадена между военните сили на САЩ и Русия в началото на войната на Москва срещу Украйна, е била използвана само веднъж досега, заяви американски служител пред „Ройтерс“.

Служителят, който говори при условие за анонимност, заяви, че Съединените щати са инициирали обаждане чрез линията за „деконфликтиране“, за да съобщят за опасенията си относно руските военни операции в близост до критична инфраструктура в Украйна.

Известни са малко подробности около конкретния инцидент, довел до обаждане по линията, която свързва Европейското командване на американската армия и Националния център за управление на отбраната на Русия.

Служителят отказа да даде подробности, но заяви, че тя не е била използвана, когато на 15 ноември заблудена ракета падна в Полша, членка на НАТО, и уби двама души. Взривът вероятно е бил причинен от украинска ракета за противовъздушна отбрана, но в крайна сметка отговорността е на Русия, тъй като тя започна войната в края на февруари, заявиха от НАТО. Вижте повече. 

Въпреки че американският служител отказа да уточни коя руска дейност е предизвикала тревогата на САЩ, има публично признати инциденти, свързани с руски бойни действия около критична украинска инфраструктура, пише „Ройтерс“.

Те включват руски операции около украинската атомна електроцентрала Запорожие, най-голямата в Европа, която е под руски контрол.

Украйна също така изрази опасения, че Русия може да взриви язовира Нова Каховка, който задържа огромен водоем в Южна Украйна – вижте още. Взривяването на язовира би довело до заливане на населените места под него, включително стратегическата регионална столица Херсон, която украинските сили си върнаха на 11 ноември.

Комуникациите между САЩ и Русия са в центъра на вниманието от началото на руската инвазия в съседната страна, предвид сериозния риск, че погрешна преценка от която и да е от двете страни може да предизвика пряк конфликт между ядрените държави.

Линията за деконфликтиране се тества два пъти дневно, като разговорите се провеждат на руски език, заяви американският служител пред „Ройтерс“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук