Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

„Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното“. Това коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Той посочи, че решението за присъединяване на България към Шенген ще бъде взето на 8 декември от Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи.

Според Зарков последното препятствие пред България е позицията на Нидерландия. „За тези няколко месеца успяхме да спечелим подкрепата на Европейската комисия, на Европейския парламент с много голямо мнозинство, на Чешкото председателство и на всички страни членки, с изключение на Нидерландия“, коментира той в интервю за БНТ.

„Вярвам, че Нидерландия ще застане на правилната позиция, защото няма практически и фактически аргументи да се противопостави. Вярваме, че имаме всички шансове да се признае правото на България да бъде част от Шенген“, добави Зарков.

Министърът изрази надежда, че ще бъде постигнат положителен резултат по отношение на позициите на Австрия и Швеция.

Той припомни, че през последните месеци е имало няколко проверки от страна на европейските институции, които са установили, че България е изпълнила техническите критерии.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. А петимата от РМС гласували против за Русия като агресор? Не е ли
    огромно връщане назад?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук