Вашингтон заплаши Ирак с отказ да получи достъп до банковата сметка на правителството на САЩ, която съхранява постъпленията от продажбата на нефт, съобщава „Wall Street Journal”, позовавайки се на източници в Багдад.

Според изданието САЩ са предупредили иракските власти, че могат да загубят достъп до сметката в Банката на Федералния резерв в Ню Йорк, ако американските войски бъдат изтеглени от страната. Съответното предупреждение е получил и премиерът на Ирак Адел Абд ал Махди, пише „Wall Street Journal”.

Подобен ход на американските власти може да причини сериозни щети на икономиката на Ирак, отбелязва изданието. Каква сума се съхранява в банковата сметка, не е уточнено в публикацията.

През 2015 година САЩ блокираха достъпа на Багдад до сметката в продължение на няколко седмици поради подозрения, че средствата от нея са били насочени за финансиране на терористи и прехвърлени в ирански банки, посочва изданието.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Ирак заяви, че подготовката на механизъм за изтегляне на американските войски вече е започнала. В отговор на това президентът на САЩ заплаши Ирак със сериозни последици. Според Тръмп САЩ са готови да наложат санкции срещу Багдад, „каквито те никога не са виждали“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!