камион
Снимката е илюстративна

Американските военни са изпратили повече от 100 превозни средства от иракска територия в две колони, които се движат към провинция Хасака, съобщи информационната агенция САНА, като се позова на разкази на местни източници от региона Ал-Ярубия.

Конвоите се състоят от 100 камиона, превозващи контейнери с неизвестен товар, предполагаемо „логистични материали“, както и хладилни камиони. Първият конвой се състои от около 60 превозни средства, а вторият – от около 40 такива. Те са преминали на сирийска територия от Ирак през контролно-пропускателния пункт Ал Уолиид, посочват източниците на САНА. И двата конвоя се движат под защитата на няколко бронирани автомобила.

САЩ се разположиха в Сирия под претекст за борба с ИД, но не са се изтеглили напълно, въпреки че обявиха терористичната организация за победена. Вашингтон също така няма мандат от Съвета за сигурност на ООН или покана от избраното правителство в Дамаск, за да оправдае разполагането на сили в страната.

Дамаск, Техеран и Москва многократно са възразявали срещу продължаващото пребиваване на американски войски в Сирия, наричайки го нелегитимно. Вашингтон на свой ред твърди, че силите му са останали, за да предотвратят попадането на местните петролни ресурси в ръцете на терористи. Сирийското правителство обаче настоява, че те всъщност са ангажирани с кражбата на петролни ресурси от страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук