Съединените щати решиха да премахнат категоризацията на Китай като държава валутен манипулатор, пише „Ройтерс”.

Решението беше обявено в понеделник, като съвпада с посещението на китайска делегация от високопоставени служители, които ще подпишат първата част от новия търговски договор между Вашингтон и Пекин.

Лидерът на демократите в Сената на САЩ се възпротиви на отстъпките, направени пред Китай.

„Китай е държава валутен манипулатор. Това е факт. За съжаление президента Тръмп предпочита да отстъпи пред президента Си, вместо да се изправи решително срещу Китай.“, написа Чък Шумър.

САЩ вкараха Китай в списъка с държавите валутни манипулатори през август. Това беше първият път от 1994 г., в който Финансовото министерство на САЩ предприема такъв ход. Той беше провокиран от координираните мерки на Китай, които доведоха до падането на цената на юана до най-ниските нива в последното десетилетие.

Централната банка на Китай отрече да е манипулирала курса на валутата си и каза, че вкарването на страната в списъка е в тежко противоречие с международните правила.

Икономисти твърдят, че Китай години наред изкривява реалната стойност на юана, но в последно време всъщност подкрепя валутата, защото тя е заплашена от отслабената икономика.

В търговията в понеделник китайския юан достигна най-високата стойност от 5 месеца, което се определя от очакваното тази седмица подписване на първата част от дълго договаряния търговски договор между САЩ и Китай.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!