Иранските власти арестуваха няколко души по случая със сваления украински самолет. Това съобщи официалният представител на Върховния съд на Иран Голям Хосейн Исмаили.

„Виновните по този случай вече са арестувани, но ние все още сме в начален етап на разследването“, цитира думите му ТАСС.

„Ню Йорк таймс“ разпространи видео от което стана ясно, че иранска ракета поразява самолет край летището на Техеран в района, в който украинския самолет се разби.

Властите на Иран след няколкодневно отричане съобщиха, че украинският самолет е бил свален „непреднамерено” край Техеран.

През почивните дни иранският президент Хасан Роухани се извини на Украйна за сваления с ракета пътнически самолет в близост до Техеран. В самолета загинаха 176 души, повечето от които ирански граждани или етнически иранци.

Иран призна, че системата за противовъздушна отбрана неправилно е сметнала украинския пътнически самолет за американска крилата ракета.

„Целта” била на разстояние 19 километра, съобщи командващият иранските военни сили Амир Али Хаджизаде, цитиран от РИА Новости. Човекът, който в момента е ръководил противовъздушната отбрана на страната, е загубил контакт с главното командване, и сам е взел решението да свали самолета.

„Той е разполагал с точно десет секунди, за да реши дали да свали целта, и за съжаление е направил лош избор“, съобщи още Хаджизаде.

Командирът подчерта, че Иран е напълно отговорен за случилото се и ще приеме всяко решение, което бъде взето за наказание на хората, свалили пътническия самолет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!