ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат Емил Димитров-Ревизоро да заеме овакантения пост на министър на околната среда и водите.

Кандидатурата му беше определена на Коалиционен съвет в МС във вторник.

На излизане лидерите на ВМРО и НФСБ – Красимир Каракачанов и Валери Симеонов не бяха особено словоохотливи и първоначално отказаха да говорят пред медиите. След кратки увещания обаче и видимо неохотно, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза:

„Изразихме нашата позиция, че не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва на всички грешки, които са се случвали в годините назад. Защото Нено Димов, като министър на екологията, утвърждава графиците, които му подават ВиК-та, които не са подчинени на МОСВ. Загубите на вода от стената на язовира до преносната мрежа в Перник са близо 1 млн. куб. метра на месец, тоест близо 12 млн. куб. метра вода на година. В тази ситуация той си е подал оставката, приета е от премиера и утре, или в четвъртък ще бъде гледана в парламента. На неговото място сме предложили Емил Димитров. Основната му задача ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се наеме с едни тотални проверки на цялата система, която води, не само Перник, но и други градове към опасността да се изпадне положение като в Перник“.

Емил Димитров–Ревизоро беше началник на митниците в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Очаква се новият екоминистър да бъде избран от парламента на първото му за годината заседание в сряда. Досегашният министър Нено Димов подаде оставка, след като беше задържан заради водната криза в Перник.

В края на миналата седмица, при мащабна акция, прокуратурата арестува министър Нено Димов, а малко по-късно го обвини в безстопанственост. Според държавното обвинение, Димов е разрешавал използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван, че водата в язовира намалява. Драстично намаляващото количество вода в язовира принуди град Перник да въведе воден режим, а жителите му – да проведат редица протести.

От началото на 2018 г. от управата на язовира са уведомявали ВиК – Перник и министъра на околната среда и водите за ситуацията. Въпреки това Нено Димов е разрешавал на определени фирми да черпят вода за промишлени нужди – „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“. От прокуратурата изрично уточниха, че лично министърът на околната среда и водите ежемесечно е подписвал графиците за водата. Той лично е бил уведомяван и е знаел за източваните количества.

Ако министърът на беше разрешил използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, в момента там щеше да има достатъчно количество вода, за да няма воден режим в Перник, категорични са от прокуратурата. Събраните по делото доказателства дават основания да се предположи, че той може да извърши още престъпления и да повлияе на съдебното производство. Издадена бе заповед за задържане за 72 часа.

Законът предвижда от 2 до 8 години затвор за това престъпление.

Същият ден, Димов подаде оставка от ареста. Той бе министър в коалиционния кабинет на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, издигнат от ВМРО. Лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов определи ареста на министъра като „показно убийство“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!