Николай Димитров
на снимката: кметът на Несебър Николай Димитров

Специализираният наказателен съд не уважи искането на прокуратурата за отстраняване на кмета на Несебър Николай Димитров.

Пред медиите той каза:

 „Простил съм на всички, не мразя никого и не пожелавам на никого да изживее това, което изживях аз и моето семейство”, каза Димитров.

На въпрос на кого прощава по-точно, той отговори: „На тези, които направиха този сценарий. Някой, който има интерес аз да не съм кмет на тази община”.

Днес апелативният спецсъд окончателно отказа да отстрани от длъжност Димитров.

Припомняме, че на 3 януари Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на община Несебър Николай Димитров, обвинен като ръководител на организирана престъпна група за престъпления срещу изборните права на гражданите.

На 23 декември 2019 г. Специализираният наказателен съд измени мярката за неотклонение на Димитров от „Задържане под стража“ в „Гаранция в пари“ в размер на 50 000 лева.

На 27 декември 2019 г. определената на Николай Димитров парична гаранция бе внесена и от 2 януари 2020 г. той отново изпълнява функциите на кмет на община Несебър.

Димитров беше арестуван дни преди местните избори. Той обаче спечели четвърти мандат още на първия тур, въпреки задържането си, с подкрепата на 59,49% от хората в Несебър. Основният му опонент беше кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев, който бе подкрепен от 35,99 на сто. Димитров положи клетва на 11 ноември под конвой и с белезници.

Кметът и двама общински съветници бяха задържани по подозрение, че са купували гласове. Оказа се обаче, че кметът е арестуван по обвиненията на един-единствен свидетел. В съда Димитров каза, че никога не е виждал свидетеля и не е разговарял с него.

Задържането му предизвика широко недоволство. Масово обществеността в Несебър го подкрепи. Бяха организирани няколко протеста.

„Не може един човек, който е избран с 8 000 гласа, да бъде обвиняван неправомерно, според нас“, казаха организаторите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук