Николай Димитров
на снимката: кметът на Несебър Николай Димитров

Новоизбраният кмет на Несебър Николай Димитров ще бъде конвоиран до Общината от ареста, за да положи клетва. Той спечели четвърти мандат още на първия тур на местните избори, въпреки ареста си, с подкрепата на 59,49% от хората в Несебър.

Основният му опонент беше кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев, който бе подкрепен от 35,99 на сто.

Днес ще се проведе пореден протест в защита на кмета. Организатори са Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Николай Димитров за кмет.

„Той ще положи клетва на химна на България с белезници и защо трябва да водим редовно избран кмет под конвой? В случая са му нарушени правата на гражданин и на редовно избран кмет“, подчерта Яни Николов от организаторите.

„Не може един човек, който е избран с 8 000 гласа, да бъде обвиняван неправомерно, според мен“, добави Козаров.

Кметът Димитров е задържан по обвиненията на един-единствен свидетел за купуване на гласове. В съда кметът каза, че никога не е виждал свидетеля и не е разговарял с него.

С разрешение на наблюдаващия прокурор, Николай Димитров и двама от общинските съветници, които са в ареста, ще бъдат конвоирани утре от София до Несебър, за да положат клетва, след което отново ще бъдат върнати в ареста.

Така Николай Димитров ще встъпи в длъжност, но тъй като е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, ще трябва да управлява общината от ареста.

Според закона Димитров има право да възложи функциите на някой от неговите заместници или Общинският съвет да избере временно изпълняващ длъжността кмет на общината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!