Матеуш Моравецки
на снимката: полският премиер Матеуш Моравецки

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини френския президент Еманюел Макрон в „безотговорност”, заради думите му за „мозъчната смърт“ на НАТО и съмненията към ангажимента на Алианса за колективната отбрана.

Припомняме, че преди дни френският президент Макрон заяви в интервю за „Economist“, че „НАТО напълно е загубил координация в рамките на съюза, което може да се определи като“ мозъчна смърт „.

Според Моравецки НАТО е „най-важният съюз в света, който защитава свободата и мира“, а съмненията на Макрон дали членовете му могат да разчитат, че се защитават взаимно, са „опасни“.

„Мисля, че съмненията на президента Макрон относно колективната сигурност на НАТО могат да накарат съюзниците да мислят, че Франция може да има въпроси по отношение на спазването й. Надявам се, че все още можем да разчитаме, че Франция ще изпълни своите задължения”, каза Моравецки в интервю за британския вестник „Financial Times“.

Той също така отбеляза, че редица държави, включително Франция, не изпълняват задълженията си към НАТО, отделяйки под 2% от БВП за отбрана, и подчерта, че това демонстрира „липса на реципрочност от страна на редица европейски съюзници“.

Друг пример за недостатъчно сближаване на европейските държави, Моравецки нарече подкрепата на някои държави-членки на ЕС за газопровода „Северен поток-2“.

Според него „Северен поток-2“ плаща за руските оръжия с европейски пари „.

Проектът „Северен поток-2“ се изпълнява от Nord Stream 2 AG , чиито единствен акционер е „Газпром“.

Европейските партньори – Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall – поеха ангажимент да финансират проекта общо с 50%, до 950 милиона евро всеки. „Газпром“ дава другата част от средствата – 4,75 милиарда евро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук