танкер

Съединените щати показаха видеозапис, който показва как ирански елитни части прибират неизбухнала мина от корпуса на един от атакуваните танкери.

Американската армия разпространи видеозапис, както и снимки, които според тях показват, че командоси от Революционната гвардия на Иран участват в атаката срещу двата петролни танкера в Оманския залив.

„В 4:10 местно време патрулна лодка на Иранската революционна гвардия се приближи до танкера Кокука Корейджъс и беше наблюдавано как премахват неизбухнала залепяща се мина.“, каза капитана от американския военноморски флот Бил Ърбан.

Съединените щати обвиниха Иран, че са атакували двата кораба, на които избухнаха експлозии, довели до евакуацията на екипажите.

От Вашингтон обявиха, че това е провокация на иранците, които искат да внесат смут в световната търговия на петрол с атаки на един от най-натоварените маршрути, ползвани от петролните танкери.

Саудитска Арабия и Великобритания също обвиниха иранците за втората атака срещу петролни танкери в региона в последния месец.

Иран отрече да стои зад нападението и нарече американските обвинения „безпочвени“.

Атаките идват в момент, когато непрежението между САЩ и Иран е е много високо и може да доведат до влошаване на ситуацията.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!