Сирия

Президентът на САЩ Джо Байдън разкри, че при операция на САЩ за борба с тероризма в Северозападна Сирия е елиминиран лидерът на „Ислямска държава“ Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши. Съобщенията сочат също, че са били убити и десетина цивилни граждани.

„Снощи по мое указание военните сили на САЩ в северозападна Сирия успешно предприеха антитерористична операция за защита на американския народ и нашите съюзници“, се казва в изявлението на Байдън. „Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжени сили ние отстранихме от бойното поле Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши – лидерът на ИД“.

Байдън също така отбеляза, че всички американци, участвали в операцията, са се завърнали благополучно.

Изявлението на президента дойде няколко часа, след като Пентагонът потвърди за рейда, който е бил насочен срещу къща в село Атмех в сирийската провинция Идлиб, близо до границата с Турция. Местни жители съобщиха, че в операцията са участвали няколко хеликоптера и че са се чули експлозии и картечен огън.

Въпреки че нито Байдън, нито Пентагонът споменават за цивилни жертви, местен репортер каза, че на мястото са били забелязани най-малко 12 тела, а по-късно „Ал Джазира“ потвърди, че сред тях има седем деца и три жени.

Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши беше назначен за лидер на ИД след смъртта на Абу Бакр ал-Багдади през 2019 г. Подобно на Ал-Курайши, Ал-Багдади беше убит по време на американски рейд в провинция Идлиб, нареден от тогавашния президент Доналд Тръмп. Преди смъртта си Ал-Курайши е смятан от САЩ за „глобален терорист“, а за главата му бе обявена награда от 10 млн. долара. 45-годишният Ал-Курайши беше наречен втория „халиф“ на „Ислямска държава“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук