САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим през май тази година, съобщава Ройтерс, като се позовава на представител на американските власти, че САЩ планират да преместят посолството си в Израел в Йерусалим още през май тази година. Официално потвърждение на тази информация от страна на Вашингтон засега няма.

„Приветствам решението на президента Доналд Тръмп за преместване на посолството на САЩ в нашата столица Йерусалим за 70-я Ден на независимостта на Държавата Израел. Трудно ми е да си представя по-ценен подарък, това е исторически верният и справедлив път“, се посочва в изявление на израелският министър на разузнаването Израел Кац.

През декември миналата година Тръмп обяви, че е дошло време Йерусалим да бъде признат като столица на Израел и разпореди да започне подготовка за преместване на американското посолство от Тел Авив.

В края на януари пред Световния икономически форум в Давос президентът обеща, че „неголямо“ американско посолство ще започне да работи в Йерусалим още през тази година.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в израелско-палестинския конфликт, като палестинците гледат на Източен Йерусалим като на столица на бъдещата си държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук