Американското министерство на търговията възнамерява да добави „Хуауей”(Huaweii) – най-големият производител на телекомуникационно оборудване в Китай, в черния списък, съобщи пресслужбата на министерството.

„Тези действия са свързани с информацията, с която разполага Министерството, което дава основание да се заключи, че „Хуауей” участва в дейностите, в които го обвинява Министерството на правосъдието“, се казва в изявлението.

Компанията ще бъде включена в черния списък, заедно със 70 от своите подразделения за „дейности, противоречащи на националната сигурност на САЩ“, се казва в още в изявлението.

Американските производители, които продават всякакъв оборудване на „Хуауей”, ще се нуждаят от специален лиценз от американските власти.

Този ход ще попречи на чуждестранните компании да използват американските технологии по начин, който потенциално подкопава националната сигурност на САЩ, ”каза министърът на търговията Уилбър Роси.

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за обявяване на „национално извънредно положение“ във връзка със заплахите за информационните технологии.

Министърът на търговията е натоварен да забрани сделки, които създават неприемлив риск за националната сигурност на САЩ или за сигурността на жителите на САЩ.

В документа не се споменават конкретни държави и фирми, но се смята, че той е насочен главно срещу Китай и компаниите „Хуауей” и ZTE.

По-рано Съединените щати заявиха, че ще възпрепятстват използването на оборудването на „Хуауей” при създаването на 5G мрежи от ново поколение, както в САЩ, така и в други страни, техни съюзници.

Китайската технологична компания „Хуауей” обяви, че „неоправданите ограничения“ от страна на САЩ нарушават правата й, след като президентът Доналд Тръмп забрани на американските компании да използват чуждестранно телекомуникационно оборудване – ход, насочен към китайската фирма, съобщава АФП.

„Ограничаването на Хуауей да прави бизнес в САЩ няма да направи САЩ по-сигурна или по-силна, а вместо това ще ограничи САЩ до по-ниски, но по-скъпи алтернативи“, се казва в изявление на телекомуникационния гигант. „Освен това неразумните ограничения ще нарушат правата на Хуауей и ще повдигнат други сериозни правни въпроси“, се казва още в изявлението.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!