Съединените щати наредиха на всички свои служители, чиято работа не е свързана с оперативните дейности, да напуснат посолството в иракската столица Багдад и консулството в Ербил заради напрежението с Иран.

Американските власти се позовават на разузнавателни данни за „непосредствена“ заплаха от иракски милиции с тесни връзки с Иран, съобщи АФП.

Заповедта за евакуация дойде 10 дни, след като президентът Доналд Тръмп нареди придвижването на оперативна група самолетоносач и бомбардировачи B-52 към Персийския залив, за да отблъснат евентуален заговор от Техеран, който планирал да атакува американски сили или съюзници на САЩ.

Както Вашингтон, така и Техеран заявиха, че нямат намерение да водят война, но напрежението се покачи през последните седмици.

Високопоставени служители на Държавния департамент, пожелали анонимност, заявиха, че заплахата идва от иракските милиции, „командвани и контролирани“ от Ислямската революционна гвардия на Техеран.

„Това е пряко свързано с Иран, многобройни заплахи, пряко свързани с Иран,“ каза един от служителите.

Друг служител каза:

„Това е непосредствена заплаха за нашия персонал. Няма никакво съмнение, че при тези обстоятелства частичната евакуация на посолството е разумно решение“.

Във вторник върховният лидер на Иран, Аятолах Али Хаменей, настоя, че конфронтацията между Ислямската република и САЩ е по-скоро тест за решителност, отколкото за военен сблъсък.

„Тази конфронтация не е военна, защото няма да има война. Нито ние, нито те (САЩ) търсят война“, каза той.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео повтори това, заявявайки в Сочи, Русия: „Като цяло си не търсим война с Иран“.

Но евакуацията на американски дипломатически персонал от Ирак допринесе за по-големи притеснения за възможен предстоящ въоръжен сблъсък.

Демократите в Конгреса поискаха от администрацията на Тръмп да им разясни заплахата от Иран, предупреждавайки, че законодателят на САЩ не е одобрил военни действия срещу Техеран.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!