C-400

САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400.

„Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявлението на държавният секретар Майк Помпео.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. Заради отказа на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители Ф-35.

Турция многократно е подчертавала, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.

С-400 “Триумф” е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра.

Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя „Триумф“.

Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системи С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и Съединените щати, които посочиха за това опасенията за сигурността и несъвместимостта на С-400 с НАТО системите за противовъздушна отбрана. Системите С-400 бяха доставени на Турция през лятото на 2019 г.

Отговорът на Турция

Турция обеща да отговори на САЩ по наложените санкции заради придобиването на Анкара на руските зенитно-ракетни системи С-400 (SAM), съобщава ТАСС.

„Осъждаме и отхвърляме обявеното днес решение на САЩ във връзка с доставките на системи за противовъздушна отбрана С-400, което включва едностранни санкции срещу Турция. Твърденията на САЩ, че С-400 ще създаде уязвимост от гледна точка на системите на НАТО тнямат техническа обосновка. Турция предложи създаването на техническа работна група, в която ще участва и НАТО и нееднократно предлага да се разреши този въпрос на обективна и реалистична основа, като се дистанцира от политически пристрастия. САЩ прибягват до едностранни санкции, несъгласни с нашето предложение за решаване на този въпрос чрез диалог и дипломация „, се казва в изявление на турското външно министерство.

Външното министерство добави, че „Турция по свое усмотрение ще предприеме необходимите стъпки срещу решение, което неминуемо ще се отрази негативно на отношенията“ между Анкара и Вашингтон. „Турция също няма да се въздържа от предприемане на мерки, които счита за необходими за гарантиране на собствената си национална сигурност. Приканваме САЩ да преразгледат несправедливото решение относно санкциите, обявено днес. Турция е готова да се справи с този въпрос в дух на алианс чрез диалог и дипломация“, се подчертава в комюникето.

По-рано американските власти обявиха налагането на санкции срещу турския орган на отбранителната промишленост, ръководителя му Исмаил Демир и трима други граждани на републиката – Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит – съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA). Според американския държавен секретар Майкъл Помпео ограниченията са „ясен сигнал“, че САЩ „изцяло ще прилагат CAATSA“ и „няма да толерират значителни сделки с руския отбранителен и разузнавателен сектор“.

По-рано турският президент Таип Ердоган подчерта, че намеренията на САЩ да наложат санкции на Турция заради придобиването на руски С-400 е проява на неуважение към важен партньор на НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук