ракета авангард

От армията на САЩ съобщиха, че са нанесли въздушен удар по тренировъчен лагер на терористичната организация „Ал Кайда“ в северозападния сирийски регион Идлиб, който е последният бастион на съпротивата срещу сирийския президент Башар Асад, съобщи „Ал Джазира“. Ударът ядоса Русия, която заяви, че не е била предупредена и че действията на САЩ нарушават примирието, договорено с нейна подкрепа.

Централното командване /CENTCOM/ заяви, че е взело на прицел намиращи се близо до града Идлиб лидери на организацията, отговорни за „атаки, застрашаващи американски греждани, партньори и невинни цивилни лица“.

„Отстраняването на съоръжението спомага за по-нататашно разпадане на възможностите на групировката за провеждане на бъдещи атаки и дестабилизиране на региона“ – добавиха от командването на армията.

Според наблюдателски организации са убити поне 40 бойци на организацията. CENTCOM отклони въпроса какво оръжие е използвано за удара. Британската организация „Сирийски наблюдател на човешките права“ потвърди, че е поразена сбирка на лидери на няколко съюзени терористични групи в лагера.

Москва реагира с вой на американската акция. Оттам обявиха, че американският удар е довел до много цивилни жертви и пак оттам бе казано, че САЩ не са предупредили нито Русия, нито Турция за намеренията си.

Идлиб е особено чувствителна зона на пресичане на интереси, защото режимът в Дамаск, подкрепян от Русия, иска да си го вземе, но турската протекция над региона усложнява плановете за окончателно приключване на съществуването на съпротивата. Вчера в Идлиб влезе в сила крехко примирие, но много анализатори се опасяват, че то ще послужи на Москва и Дамаск само като време за прегрупиране преди следващата фаза на офанзивата. Ударът на САЩ във вътрешността на региона е допълнителен щрих към сложната обстановка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!