Доналд Тръмп и Си Дзинпин
на снимката: президентите на САЩ и Китай - Доналд Тръмп и Си Дзинпин

Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че санкциите и натискът срещу Китай ще останат, докато Пекин не промени търговското си поведение.

”Въведохме мита за $250 милиарда върху китайските стоки и това число може дори да се удвои – заяви той на бизнес форум в Папу-Нова Гвинея – Надяваме се на по-добро, но САЩ няма да си променят политиката, докато Китай не си промени поведението”, каза Пенс.

Преди това президентът Тръмп изрази мение, че Пекин е готов на сделка за намаляване на напрежението в търговията, така че САЩ може би няма да налагат повече наказателни мита.

Вашингтон вече наложи наказателни мита на китайски стоки за 250 млрд. долара и заплаши да направи същото за стоки за още 267 млрд., което на практика ще обхване целия китайски износ за Щатите.

Американски компании и фермери недоволстват от инкасираните загуби и повишаването на цените на ключови компоненти за техния бизнес в резултат от сблъсъка в търговията между Пекин и Вашингтон.

„Китай иска да направи сделка – каза Тръмп пред репортери – Те ни изпратиха списък с неща, които те искат да направят.“

Макар предложението засега да не е приемливо, допълни Тръмп, той изрази оптимизъм за подстигане на споразумение на „реципрочна“ основа. Януари е от особено значение, защото 10-процентните мита за стоки с размер 200 млрд. долара от годишния внос от Китай тогава ще бъдат заменени с наказателните мита от 25%.

Китайският лидер Си Цзинпин заяви, че никой няма да спечели от военна, политическа или търговска конфронтация.

„Историята показва, че конфронтацията – независимо дали под форма на студена война, гореща война или търговска война – не създава победители”, каза Си на бизнес форума в навечерието на годишната среща на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Папуа-Нова Гвинея.

Очаква се форумът да стане арена на сблъсък между двете най-големи икономики в света.

„Сега светът преминава през трансформация на развитието. Докато икономическата глобализация се движи напред, глобалният ръст е помрачен от протекционизъм и обособеност. Само откритостта и сътрудничеството могат да дадат повече възможности и да създадат повече пространство за развитие”, изтъкна китайският лидер.

Той добави също, че вторият международен форум , посветен на китайската инициатива „Един пояс – един път”, ще се проведе през април 2019 г. в страната му.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!