Съединените щати не допускат военен отговор на Русия в Керченския проток. Това заяви председателят на Комитета на началниците на щабове на Въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд.

„Не е имало военен отговор, не е имало дискусия за военен отговор на инцидента в Азовско море“, подчерта той на конференция, организирана от вестник „Вашингтон пост“.

И добави:

„Първо, нашите отношения с Украйна се концентрират върху две неща: ние им помагаме да реформират своите въоръжени сили, и второ – ние осигуряваме техните отбранителни възможности, за да могат сами да се защитават. За да не се бъркат двата въпроса – инцидентът в Азовско море и помощта за Украйна като цяло – в момента не се води дискусия във военно отношение за отговор на инцидента в Азовско море“.

Едновременно с това, той отбеляза, че неговата работа се „състои в това президентът на САЩ Доналд Тръмп да има възможни варианти за ответни действия с използването на армията“.

На 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили нарушиха в Керченския пролив правилата за преминаване от Черно в Азовско море.

Руснаците използвали оръжия, за да спрат корабите, заради което трима военнослужещи на украинските ВМС бяха леко ранени, оказана им бе медицинска помощ.

Корабите бяха задържани. Води се наказателно дело за нарушаване на държавната граница на Русия.

Москва определи случилото се като провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията.

Вчера САЩ обяви, че ще изпрати военни кораби в Черно море, в отговор на напрежението. А заради инцидента президентът Доналд Тръмп отмени срещата си с руския си колега Владимир Путин по време на Г-20 в Аржентина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!