Началникът на щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд опроверга съобщенията за планове на Пентагона да остави хиляди войници в Сирия, съобщи РИА Новости.

По-рано от Уолстрийт джърнъл съобщиха, че САЩ „планират да продължат да работят с кюрдски сили, въпреки заплахите на Турция да пресече границата и да атакува кюрди”. Според източници на вестника във връзка с тези планова около хиляда американски войници могат да останат в Сирия.

„Твърдението, което един голям американски вестник направи днес, че американските военни разработват планове да оставят близо 1000 американски войници в Сирия, всъщност е неправилно. Не е имало промени в плана през февруари, ние продължаваме да изпълняваме заповедите на президента – изтегляне на американските войници”, се казва в изявление на Дънфорд, което е разпространено от пресслужбата на Пентагона.

„Ние продължаваме да провеждаме подробно военно планиране с турския генерален щаб, за да решим проблемите на сигурността по турско-сирийската граница. Планирането е продуктивно и имаме концепция, която ще бъде актуализирана през следващите дни”, се казва в изявлението.

В края на 2018 г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтегляне на американските войски от Сирия. След това обаче изтеглянето на войските беше отложено докато бъде изцяло завършена борбата с терористичната организация „Ислямска държава“. Последната битка срещу анклава на джихадистите в Багуз се води вече от няколко месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!