димитър стоянов, f-16

САЩ няма как да ни предостави F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчва на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29. Това каза служебният министър на отбраната, който е на изслушване в парламентарната комисия по отбрана, цитирайки писмо от американските Военновъздушните сили. Министърът добави, че ведомството работи в посока удължаване на живота на МиГ-29.

Стоянов отговори на въпрос на Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ за възможността България да използва сума от няколкостотин долара за

покупка на американско военно оборудване,

ако страната ни предостави на Украйна съветска военна техника, както и какви действия е предприело МО, за да се възползва от тази възможност. Министърът уточни, че сумата, какво и как е предлагала американската страна е класифицирана информация.

Министърът отново посочи, че времето за т.нар. „триъгълни сделки“ беше изпуснато. Под „триъгълна сделка“ се има предвид, ако България сключи договор с друга страна да ни предостави западно въоръжение, държавата ни може да изпрати на Украйна от старото съветско въоръжение у нас.

„Невярно е твърдението, че по време на редовното правителство не са получавани предложения за предоставяне на оръжия на Украйна. По времето на редовното управление са искани самолети Су-25, МиГ-29, снаряди и друго въоръжение, но не е реагирано“, каза още Димитър Стоянов.

Министерството на отбраната работи усърдно в посока модернизация за Българската армия, добави министърът.

Служебното правителство прие решение, с което прехвърли на САЩ проект от модернизацията на авиобаза „Граф Игнатиево“. Той е свързан с приемането и бъдещата експлоатация на поръчаните от Щатите изтребители F-16 Block 70. Решението, одобрено на заседанието на Министерски съвет на 17 май, е за одобряване на международен договор BU-D- QAH – за изграждане на системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение с класификация „US Secret“ за самолети F-16 Block 70, по програмата FMS на САЩ.

„Със същото решение и на основание Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира със закон международния договор“, се казва още в съобщението на служебния кабинет.

България поръча от САЩ общо 16 изтребителя F-16.

Най-напред бяха поръчани 8, като те трябва да дойдат в началото на 2025 г. след известно забавяне. През ноември 2022 г. парламентът одобри закупуването на още 8 самолета от Щатите и така нашите ВВС ще разполагат с една пълна ескадрила. Другите 8 машини се очаква да пристигнат у нас през 2027 г. През януари тази година производителят Lockheed Martin обяви успешен първи полет на изтребителя F-16 Block 70. Конкретната машина обаче е първата от общо 16, които ще бъдат доставени на Бахрейн. Модернизацията на авиобаза „Граф Игнатиево“ ще струва над 300 милиона лева. Тя трябва да е готова в необходимия срок за приемането на първите F-16.
Този месец служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи пред „Медиапул“, че има сключен договор за изграждане на инфраструктура за съхранение на класифицирано оборудване, но той

не отговарял на американските изисквания

и се наложило да бъде прекратен. Сега този проект ще бъде изпълнен от САЩ. „Ако направим опит с българска фирма, която не отговаря на изискванията, няма да бъдем сертифицирани. Така американската страна сама ще подготви складовото помещение и тази пречка ще бъде преодоляна“, каза Стоянов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук