70 хиляди кадъра, компютър и... "Титаник" е тук. Снимки: Туитър
70 хиляди кадъра, компютър и... "Титаник" е тук. Снимки: Туитър

Учените създадоха първия пълноразмерен и триизмерен цифров скенер на „Титаник“, чиито останки лежат на дъното на Атлантическия океан от 1912 г. насам. Сканирането на легендарния кораб е направено с картиране на дълбочина 3800 метра.

Тази технология позволява да се получи уникална триизмерна картина на целия кораб, все едно че е изваден на сушата. Изследователите се надяват, че така ще открият нови подробности за потъването на лайнера след сблъсъка с айсберга. Жертви на катастрофата в северния Атлантик станаха над 1500 души, включително и неколцина българи, пътуващи за Америка.

Носът се вижда идеално и с подробности.

Имаме още въпроси, на които трябва да получим отговор – казва пред БиБиСи Паркс Стивънсън, специалист по „Титаник“. Според него моделът е първата сериозна крачка по пътя към установяване на фактите без измислици и спекулации. Експертът явно има предвид игралният филм „Титаник“ на Джеймс Камерън, който показа потъналия кораб, но нарисуван на компютър.

„Титаник“ беше открит през 1985 г. и оттогава е изследван по много начини, един от тях беше батискафът на Джеймс Камерън. Нокорабът е толкова огромен, че камерите могат да снимат само отделни части и като цял корпус още не беше виждан.

Голямата дупка вдясно е входът към парадното стълбище.

Новото сканиране разкрива „Титаник“ в пълния му блясък. Операцията по сканирането проведе през лятото на 2022 г. компанията Magellan Ltd, специализирана в дълбоководно картиране, а Atlantic Productions снимаше документален филм за проекта.

Подводните апарати прекараха под водата над 200 часа, изследвайки и фотографирайки отделни части от лайнера. От получените 70 000 снимки учените сглобиха точна триизмерна картина.

На скенера могат да се видят дори най-дребни детайли – например серийният номер на един от гребните винтове. Сред останките пък са разхвърляни безброй предмети, в това число богато украсени метални изделия, статуи и дори неотворени бутилки шампанско. Има и лични вещи на пътниците, в това число десетки чифтове дамски обувки, очевидно принадлежяли на една и съща жена.

Върху винта на кораба се вижда даже серийният номер.

Паркс Стивънсън казва пред БиБиСи, че бил потресен, когато видял сканираното изображение на „Титаник“: „Това чудо позволява да видиш потъналия кораб така, както никога няма да го видиш дори от подводница – виждаш го цял, в контекст и в перспектива.“

Според него сега по скенера може по-ясно да се разбере какво се е случило в съдбовната нощ на 1912 г. „Още не знаем как се е сблъскал с айсберга – с десния борд, както го показват в повечето филми, или с носа напред. Изучаването на кърмата пък може да разкрие как „Титаник“ се е ударил в дъното.“

Новото сканирано изображение дава възможност „Титаник“ да бъде „замразен“ в състоянието, в което е бил през 2022 г. – преди ръждата, пясъкът и наносите да го покрият окончателно след стотина години. И да бъдат изучавани и най-малките му детайли.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук