Майк Помпео
на снимката: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

След като България неколкократно отлагаше закупуването на нов изтребител, а процедурата за това дори беше върната в начална фаза преди месеци, днес излезе официално съобщение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, качено на сайта на Държавния департамент по въпрса.

От него става ясно, че властите във Вашингтон дават заявка за изработване на по-добро споразумение за изтребителя F-16, който България може да закупи.

Припомняме, че на 18 декември премиерът Бойко Борисов и държавният секретар на САЩ Майк Помпео проведеоха телефонен разговор по настояване на американския политик.

„Подчертах по време на телефонния ми разговор с премиера Бойко Борисов на 18 декември, че САЩ се ангажират да работят с българското правителство да изработи сделка за Ф-16, която да се впише в бюджета и операционните изисквания, като същевременно предлагаме още по-добри възможности“, пише още в съобщението на Помпео.

Вашингтон отбелязва, че приветства модеринизирането на българската армия и очаква предстоящия избор на страната за нов многоцелеви изтребител.

„САЩ са предоставили на България отбранителна помощ на стойност повече 200 милиона долара в последните 25 години, за да увеличи военния си персонал и оперативната съвместимост с НАТО. САЩ също така инвестираха повече от 100 милиона долара за подобрения в центъра за обучение в тренировъчния център Ново Село и във военновъздушната база Граф Игнатиево, и планират да продължат в бъдеще. САЩ продължат да приоритизират инвестициите в България, които изграждат съвместимост с НАТО“, допълва Помпео.

Припомняме, че американски изтребител F-16 е една от възможните бойни машини, които България може да закупи в рамките на Процедурата за закупуване на нов тип боен самолет. Сред останалите оферти, които е получила страната ни са шведски изтребител „Грипен“ и за изталиански „Юрофайтър“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук