Съединените щати обвиниха Иран в „ядрено изнудване“ и обещаха да не се поддават на натиск, след като Техеран заяви, че ще възобнови обогатяването на уран в ключовия завод Фордо.

„Иран няма основателна причина да разшири програмата си за обогатяване на уран в съоръжението Фордо или другаде. Това е явен опит за ядрено изнудване, който само ще задълбочи политическата и икономическата му изолация.“, заяви говорител на Държавния департамент.

„Ние ще продължим да оказваме максимален натиск върху режима, докато той не изостави дестабилизиращото си поведение.“, се казва още в съобщението, предаде АФП.

Президентът Хасан Рухани заяви, че Иран ще възобнови обогатяването на уран в завода в близост до шиитския свещен град Кум, което беше спряно съгласно ядрено споразумение през 2015 г. със САЩ и пет други страни.

Това беше последното действие на Иран да търси осезаеми ползи от сделката, от която САЩ се оттеглиха, след като президентът Доналд Тръмп наложи обширни санкции, насочени към намаляване на регионалната роля на Техеран.

Държавният департамент заяви, че ще чака проверка от Международната агенция за атомна енергия – ядрената служба на ООН, която засили проверките си съгласно споразумението от 2015 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!