лекарство
Нови лекарства навлизат в борбата с коронавируса

Американските власти одобриха експериментално лекарство за употреба при пациенти с коронавирус в момент, когато доста американски щати облекчиха блокирането поради пандемията въпреки поредния скок на смъртта от болестта, съобщи АФП.

За употребата на Remdesivir, антивирусно лекарство, първоначално разработено за лечение на ебола, беше дадено зелена светлина в петък, след като основно проучване установи, че стимулира възстановяването при пациенти с COVID-19.

„Това наистина е много обещаваща ситуация“, заяви президентът Доналд Тръмп в петък в Белия дом, където към него се присъедини Даниел О’Дей, изпълнителен директор на Gilead Sciences, където е разработено Remdesivir.

Ремдезивир се включва в генома на вируса, пречейки на процеса на репликацията му.

Одобрението на лекарството дойде, когато американските лидери са изправени пред нарастващия натиск от страна на гражданите против ограниченията „стойте си вкъщи“.

С около 1,1 милиона потвърдени случаи на коронавирус, близо 65 000 от които завършиха със смъртта на пациентите, Съединените щати са начело на черната статистика в пандемията в света, а Тръмп се стреми към обрат, тъй като в най-голямата световна икономика безработните се увеличават с милиони всеки ден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!