Ким Чен Ун
Държавните медии разпространиха тази снимка, за да покажат, че Ким Чен Ун открива завод за торове в петък

Председателят на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун се появи публично след поовече от 20 дни. Неговата поява беше във връзка с откриването на Сунчхонския завод за торове, като това съобщиха от държавната агенция ЦТАК

„Уважаемият висш ръководител другарят Ким Чен Ун лично преряза лентата, символизираща завършване на строителството”, отбеляза агенцията, цитирана от ТАСС.

Откриването на новия завод е било прланирано да се случи специално на 1 май – Международният ден на труда.

„Под звуците на приветствен марш другарят Ким Чен Ун се появи на мястото на церемонията. Всички участници бурно скандираха „Ура!“, приветствайки уважаемия висш ръководител“. В тържествена обстановка лидерът на КНДР преряза лентата на открития завод, а след това „помаха с ръка на ликуващите строители и множеството”.

Ким Чен Ун е имал възможността да разгледа някои от цеховете на завода, където са му разказали за процеса по производство на фосфор за селското стопанство. Лидерът подчертал, че отварянето на завода е „важен момент от преминаването на химическата промишленост на страната на по-високо равнище”.

Припомняме, че Ким Чен Ун не се беше появявал в обществеността от 11 април, като пропусна и големите тържества на 15 април, когато се отбелязва 108-годишнината от рождението на Кир Ир Сен, първият ръководител на страната и негов дядо.

Така отсъствието му стана повод за съмнения в съседните на Северна Корея страни, а и в страните на Запад, че Ким Чен Ун е болен и дори е починал.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!