горива, бензин, петрол

Президентът Джо Байдън нареди вчера, да бъдат освободени 50 млн. барела петрол от стратегическите резерви на САЩ в координиран опит с други държави, като Индия, Великобритания и Китай, да се намалят рязко растящите цени на горивата.

Американското решение е насочено към световните енергийни пазари, но щелта му също така е да се помогне на американците да се справят с по-високата инфлация и повишаващите се цени на бензина преди Деня на благодарността и Коледните празници.

„Това освобождаване ще бъде предприето паралелно с други големи консуматори на енергия, между които Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Великобритания“, заявиха от Белият дом.

Сега един галон бензин (3,8 литра) струва около 3,40 долара, което според Американската автомобилна асоциация е с 50% повече от миналата година.

Според експерти, това е временно решение и няма да доведе до понижение на цените.

Пускането на пазара на количествата от резерва ще започне през втората половина от декември.

Припомняме, че администрацията на Джо Байдън се обърна към управляващите в Южна Корея, Китай, Индия и Япония с искане да разгледат възможността за продажба на част от нефта от техните стратегически запаси, въпреки че според законодателството в тези държави стратегическите резерви от нефт не са предназначени за продажба.

Заедно със САЩ четирите азиатски икономики съставляват петте най-големи потребители на нефт в света. Стратегическите петролни запаси на Индия са 39 милиона барела. В САЩ те достигат 714 милиона барела. В Китай – 475 милиона барела. В Япония – 324 милиона барела. В Южна Корея – 71 милиона барела.

Индия вече отхвърли молбата на американската администрация.

И Япония продава част от петролните си резерви

Днес японският министър-председател Фумио Кишида заяви пред репортери, че властите също ще продадат част от петролните резерви на страната.

„Ще продадем част от резервите и ще предприемем и други мерки, за да стабилизираме цените на петрола“, подчерта той.

Премиерът не уточни размера на резервите, които ще бъдат продадени, нито сроковете, в които ще го направи. Той заяви, че съответната информация ще бъде оповестена от министъра на икономиката, търговията и промишлеността Коичи Хагиуда.

Кишида заяви, че решението за продажба на част от петролния резерв е „в съответствие с подобно решение на властите на САЩ, с които Япония си сътрудничи за стабилизиране на световния пазар на петрол“.

Според министър-председателя „стабилизирането на цените на петрола е от решаващо значение за възстановяването на японската икономика, която беше засегната от разпространението на новия коронавирус“. Във връзка с това Токио ще насърчи страните-производителки на петрол да ограничат повишаването на цените.

Вестник Nikkei съобщи, че японското правителство възнамерява да продаде около 4,2 млн. барела петрол. Междувременно цената на суровината на Токийската стокова борса днес отново достигна нови високи стойности.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!