Змийски остров , Украйна

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Мариано Гроси, който се завърна от първото си посещение в атомната електроцентрала в Запорожие, заяви, че шестима от експертите на екипа остават на обекта, за да продължат работата. Той заяви пред репортери, че мисията ще изготви доклад с констатациите си в началото на следващата седмица.

Гроси заяви, че военните операции в района на централата се увеличават, „което много ме тревожи“. По думите му военните не са били на разположение, когато е поискал да говори с тях за контролния център, не са се приближили до екипа му и са били „оттеглени“ по време на цялото им посещение в контролираното от Русия съоръжение в Югоизточна Украйна.

„Физическата цялост“ на Запорожската атомна електроцентрала е била „нарушена няколко пъти“, заяви Рафаел Гроси. Ръководителят на МААЕ заяви след ръководенето на инспекционния екип, че макар да продължава да се тревожи за централата, сега ситуацията е „по-предвидима“.

Украински официални лица обвиниха Русия, че манипулира и изопачава информацията, споделена с МААЕ. Украинският държавен оператор „Енергоатом“ заяви, че руските официални лица „полагат всички усилия, за да попречат на мисията на МААЕ да се запознае с реалното състояние на нещата. Те разпространяват манипулативна и невярна информация за това посещение“.

Битката за Херсон

Украинските военни заявиха, че руските сили са понесли „значителни загуби“ в южната област Херсон след контраофанзивата на Киев, започнала по-рано тази седмица. Успехите на Украйна са „доста убедителни“, според говорителя на южноукраинското военно командване, който добави, че вероятно „много скоро“ ще последват още „положителни новини“.

Според западни представители украинските войски са отблъснали руските сили на няколко места около Херсон. Официалните лица изчисляват, че около 20 000 руски войници се намират в южния регион, и предупреждават, че е твърде рано да се определи дали контраатаката на Украйна дава резултат.

САЩ планира нова помощ за Украйна

Американският президент Джо Байдън иска Конгресът да отпусне на Украйна спешна помощ от 13,7 милиарда долара, тъй като досегашните средства, предоставени от Вашингтон, привършват, предаде „Асошиейтед прес“.

Искането е част от по-голям пакет извънредни разходи в размер на 47,1 милиарда долара, които са предвидени и за борбата с коронавируса, маймунската шарка, и за покриване на щетите от бурите, които неотдавна удариха Кентъки и някои други щати.

Средствата за Украйна, които Байдън иска от Конгреса, ще се прибавят към одобрените по-рано тази година 40 милиарда долара. Представители на американското правителство, пожелали да останат анонимни, казаха, че около три четвърти от тази военна и бюджетна помощ вече е била изразходвана или разпределена. Новите 13,7 милиарда долара са предвидени за оборудване, разузнавателна подкрепа и директна помощ за украинския бюджет. Освен това те включват 1,5 милиарда долара за уран, с който да се захранват американските ядрени реактори, тъй като руските доставки може да намалеят.

Що се отнася до коронавируса, Белият дом иска 7,1 милиарда долара за осигуряване на допълнителни ваксини и попълване на националните стратегически резерви с предпазна екипировка, както и 4,5 милиарда долара в подкрепа на борбата с маймунската шарка.

Украйна задържала жена, която помагала на Русия да убие собствения ѝ съпруг

Тридесет и една годишна жена от Източна Украйна беше задържана по обвинения, че е изпращала на руското военно разузнаване данни за местоположението на военното поделение на съпруга си, както и другa военна информация, съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ), цитирана от „Ройтерс“.

Жената от Днепропетровска област е задавала въпроси на мъжа си и след това е предавала информация за разположението на военни сгради и оборудване, както и данни за други украински части  на фронтовата линия в областите Донецк и Запорожие, написа СБУ в „Телеграм“.

Комуникацията с руското разузнаване е протичала чрез онлайн приложения, като информацията е била използвана от Москва за нанасяне на артилерийски и въздушни удари.

Това е особено показателен случай за профила на хората в Украйна, които подкрепят Русия и я виждат като „освободител“ – хора, които помагат за убийството на собствените си съпрузи и семейство.

Всичко за войната в Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук