Сергей Лавров
На снимката: Сергей Лавров

Русия е поиска 56 визи от САЩ, за да могат външният министър Сергей Лавров и делегацията му да посетят Ню Йорк, за да участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН, но засега не е получила нито една от тях, предаде „Ройтерс“. В писмо до генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш руският постоянен представител в световната организация Василий Небензя посочва, че това е „обезпокоително“, защото през последните няколко месеца Вашингтон „постоянно е отказвал да предостави входни визи“ на редица руски делегати за други събития на ООН.

Това обаче изобщо не е притеснително, а в реда на нещата – тези лица са санкционирани. Ако желаят да получат визи може би следва да се замислят за прекратяване на действията, които предизвикват налагането на санкции персонално върху тях.

САЩ гледат сериозно на задълженията си като страна домакин на Обединените нации, каза говорител на Държавния департамент и добави, че според американските закони визовите досиета представляват поверителна информация, затова не може да коментира отделни случаи.

Съгласно „споразумението за щабквартирата“ на ООН от 1947 г. САЩ като цяло са длъжни да позволяват достъпа до ООН на чужди дипломати. Но според Вашингтон американските власти имат право да отказват визи заради „националната сигурност, тероризъм и по външнополитически съображения“.

„Всяка година обработваме стотици визи за делегати на Русия за събития на ООН“, каза говорителят на Държавния департамент и допълни, че заявките би следвало да се подават възможно най-рано, за да могат да бъдат обработени навреме.

„Това важи в особена степен за Русия заради неоправданите действия, които тя предприе срещу посолството ни в Москва, включващи принудителното отстраняване на местните граждани и на гражданите на трети страни, които работеха в мисията ни, което значително ограничи персонала ѝ, а оттам и възможностите ни за обработка на визи“, каза говорителят.

Небензя посочи, че в американското посолство в Москва са подадени необходимите документи.

В САЩ за руските дипломати в ООН и гостуващите руски делегации е в сила отдавна въведено ограничение, според което те нямат право да пътуват по-надалеч от 25 мили (40 км) от Ню Йорк без предварително разрешение от Вашингтон.

През февруари Щатите санкционираха Лавров, обвинявайки го, че е „пряко отговорен за непредизвиканата и незаконна руска инвазия в Украйна“. Със санкциите се замразяват всякакви негови активи в САЩ и се забранява на американските граждани да встъпват в делови отношения с него.

Петдесет и шестте визи, поискани от Москва, включват и такива за екип дипломати, който трябва да направи приготовленията за участието на Лавров и делегацията му в общополитическите дебати от годишната сесия на Общото събрание на ООН, която започва на 20 септември.

Небензя добави, че все още не са издадени визи и за журналистите, които ще придружават руския министър, нито за екипажа на самолета му. Особено скандално е Русия да си представя, че може да пътува, да води със себе си журналисти, да пристига на международни срещи с фанфари, когато води напълно непредизвикана война с Украйна.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук